Barrierer
film
podcast
tekster
Hvorfor er mænd længe om at søge hjælp?
At række ud efter hjælp er ikke almindeligt blandt danske mænd. Der er flere årsager til at mange mænd ikke tidligt opsøger hjælp, når de har problemer og står i en livskrise. Det gælder også for mænd, der er udsat for partnervold.
Traditionelle kønsroller og fordomme om partnervold kan gøre det skamfuldt for mænd at erkende deres situation og at søge hjælp til at komme væk fra volden.
Barrierer der forhindrer dig i at komme væk fra volden
Ingen at tale med
En del mænd går alene med deres alvorlige bekymringer.
For mange mænd er partneren den nærmeste fortrolige. Men hvis den nærmeste eller eneste fortrolige er det menneske, du har en konflikt med, så kan det være svært at få friske øjne på problemer i parforholdet.
Det kan kræve overvindelse at dele personlige problemer, hvis man ikke er vant til at tale om følelser og sit privatliv. Familie, kollegaer og venner kan kun støtte og hjælpe, hvis de kender til ens situation. Hvis man går med det alene, kan der gå lang tid før man får rakt ud efter hjælp.
At fortælle åbent om sin situation til en ven eller en professionel, kan give dig inspiration til at tackle problemerne på en ny måde. Det kan støtte dig til at sige fra, sætte grænser og gå, hvis det ikke bliver bedre.
Når du er offer for vold, er det meget vigtigt at du opsøfger hjælp. På den måde kan du hurtigere komme væk fra volden.
Manglende viden
Hvad er normalt i et forhold? Hvornår er det for meget? Hvad er parforholdsfnidder og hvad er psykisk vold?
Mangel på viden kan være årsag til at man bliver i det dårlige forhold. Måske er man ikke klar over, at ens grænser bliver overskredet eller man bliver manipuleret af sin partner. Måske er man udsat for psykisk vold uden at være klar over det. Eller man ved ikke, hvor man står juridisk og økonomisk ved et brud.
Det er vigtigt at kende til de forskellige typer af vold.
Det er vigtigt at kende dine rettigheder og vide, hvor du kan få hjælp.
Kærligheden
”Når det var godt, så havde vi det perfekte forhold.” Sådan siger en af de medvirkende i filmene om sit tidligere forhold. Selvom han var udsat for kontrol og verbale angreb, blev han ved med at give forholdet en chance.
Mindet om det lykkelige forhold, der var engang, kan forsinke manden i at gå. Selvom der er problemer og skænderier det meste af tiden, kan der være gode perioder, hvor det føles som gamle dage. Det kan bremse ham for søge hjælp. For så er det jo ikke dårligt hele tiden.
At give slip på drømmen om den store kærlighed kan være hårdt. Der er håbet om, at det måske bliver godt igen. Hvis man er sårbar og meget afhængig af den andens kærlighed, er det svært at komme videre.
Tabuer og fordomme om vold i parforhold
De generelle socialt accepterede opfattelser af mænds og kvinders roller gør det svært som mand at være udsat for vold begået af en kvinde. Mænd er generelt fysisk stærkere end kvinder, som derfor bliver set som den fysisk svage part. Det er derfor et tabubelagt område, hvis en mand bliver udsat for vold af en kvinde. Selvom alle kan blive udsat for vold – uanset fysisk størrelse og styrke – så bliver det ofte opfattet om pinligt og skamfuld, når en mand bliver udsat for vold af sin partner.
Det er ikke noget, man taler om – heller ikke med andre mænd. Udover skammen over at være et offer, kan der også være hensynet til partneren, som man på trods af volden måske vil beskytte.
En anden grund til at holde volden hemmelig kan være frygten for at blive afvist og ikke taget alvorligt, hvis man anmelder volden. Det er ofte oplevelsen blandt mandlige voldsofre, hvis de kontakter politiet eller kommunens socialforvaltning. Manden kan komme ud for at blive opfordret til at tage sig sammen i stedet for at tage imod hans anmeldelse og beskytte ham mod yderligere overgreb.
Film: Når hjælp er et tabu
Rasmus var længe om at se sig selv som en mand i krise. Han var i behandling for et misbrug, men han kunne ikke sætte grænser eller sige fra overfor
omverdenen.
Rasmus havde en fordom om, at krisecentre kun var for mænd i voldelige parforhold. Det var først, da hans behandler tog styringen, at Rasmus kom på krisecenter. Derfra tog hans liv en ny, positiv drejning. Han kom væk fra det kaotiske liv og fik styr på sit liv.
Film: Kom videre og se dig ikke tilbage
Podcast
Erfaringer fra Peter, der først opsøgte hjælp efter lang tid. Hvad holdt ham tilbage, og hvad blev konsekvenserne af, at han ventede?
Beretninger fra Svend, der ventede lang tid med at opsøge hjælp. Hvad holdt ham tilbage, og hvad blev konsekvenserne af, at han ventede?
Rapport fra Statens Institut for Folkesundhed om vold og overgreb i Danmark
I rapporten kan man se udbredelsen af vold mod mænd og hvor mange mænd der årligt udsættes for fysisk og psykisk vold i nære trelationer.
- Om Vold mod Mænd:
- Formålet med platformen Vold mod mænd er at:
– informere mænd i voldelige og dysfunktionelle forhold om hvad partnervold er
– motivere dem til så tidligt som muligt i en krise at tage kontakt og få hjælp
– give den enkelte mand mulighed for at gå fremad i det tempo, som passer
ham
Informationen på vold mod mænd er generel og kan ikke erstatte den individuelle
rådgivning, som en samtale eller et fysisk møde kan give.
Webmaster: post@horsenskrisecenter.dk